Indonesie blijft groeien!

Indonesie blijft groeien!
Nederlandse minister op pad voor zakenlui in Aziatisch land.
JAKARTA Minister van de Hoeven van Economische Zaken is op werkbezoek in Indonesie. Met 240 miljoen inwoners is het een zeer aantrekkelijke handelspartner voor Nederland.
Indonesie doet het goed. Terwijl Europa en Amerika worstelen met de economische crisis, geniet het Aziatische land een gestage groei van 5 procent per jaar. Dat is Nederland niet ontgaan. Bedrijven zoals Friesche Vlag, Unilever, Heineken, Philips en Shell zijn de motor achter de ruim 300 miljoen euro jaarlijks investeringen die Nederland tot de vierde grootste investeerder in Indonesie maakt. Omgekeerd investeert het Indonesische bedrijfsleven ook een paar honderd miljoen euro in Nederland, waar het jaarlijks voor 2 miljoen euro exportgoederen afzet. Die goede relatie wil minister Van der Hoeven tijdens haar korte bezoek intensiveren. Nederland profiteert zich in Indonesie graag als toegangspoort tot Europa, met de haven van Rotterdam. Daar worden de tankers vol palmolie overgeladen: een van de belangrijkste Indonesische exportproducten die onzichtbaar voor de Nederlandse consument wordt verwerkt in tal van voedingsmiddelen en cosmeticaproducten. Maar Nederland wil Indonesie ook wel helpen de weg in Brussel te wijzen, benadrukt Van de Hoeven. Een beetje propagenda kan geen kwaad, want zo vanzelfsprekend is de handelsrelatie met het westen niet meer. Dat beseft de minister ook. Nu Indonesie en Azie de wind in de zeilen hebben, zijn Nederland Europa met hun kwakkelende economieen niet langer de belangrijkste afzetmarkten. De grootste Aziatische tijger China stijgt Amerika en Europa naar de kroon als Indonesische afzetmarkt. Maar Indonesie wil het westen niet de rug toekeren. Het dreigt het onderspit te delven tussen de grote Aziatische broers, die tientallen miljarden euro meer buitenlandse investeringen aantrekken. Indonesie heeft zulke investeringen ook hard nodig om de achterstallige infrastructuur weg te werken. Nederland kan daarbij een handje helpen. Nederlandse waterexperts zijn al aan het werk met baggerwerken om de hoofdstad Jakarta te beschermen tegen overstromingen. Daar doen beide landen hun voordeel mee.

Bron: AD Dagblad
Auteur: Hilde Jansen
5 maart 2010.Indonesië is de 10e grootste economie ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de Wereldbank. Het land draagt 2,3 procent bij aan de wereldproductie. Dat schrijft The Jakarta Globe.

10 GROOTSTE ECONOMIEËN TER WERELD:
1. Verenigde Staten
2. China
3. India
4. Japan
5. Duitsland
6. Rusland
7. Brazilië
8. Frankrijk
9. Engeland
10.Indonesië

Bron:
05-05-2014 | RAPPORT WERELDBANK.

HET ECONOMISCH MASTERPLAN VOOR INDONESIË TOT 2025
16 oktober 2013 · door In de Archipel · in Economie, Infrastructuur. ·
Dit is het eerste artikel in een reeks over de MP3EI: het economisch masterplan voor Indonesië in de jaren 2011 tot 2025.
Dit is een overzicht van alle artikelen over MP3EI: het economisch masterplan voor Indonesië in de jaren 2011 tot 2025.

De MP3EI is het masterplan van de Indonesische overheid voor ‘het versnellen en uitbreiden van de economische ontwikkeling van Indonesië’. Het plan voorziet er in om het land een van de tien grootste economieën ter wereld te maken in het jaar 2025, en daarvoor is 7 tot 9 procent economische groei per jaar nodig.

Het masterplan bestaat uit drie onderdelen. De interne en externe verbindingen van Indonesië moeten versterkt worden, en er is dus vooral nieuwe infrastructuur nodig. Ten tweede moet de kennis en vaardigheid van de Indonesiërs vergroot worden door programma’s op het gebied van wetenschap, onderwijs en technologie. Ten derde is er het programma van de economische corridors.

Economische corridors
Het programma van de economische corridors is het meest aansprekende deel van de MP3EI. Dit programma is gebaseerd op de potentie en competitieve voordelen van de verschillende regio’s. De zes economische corridors die gekozen zijn hebben zo elk een eigen strategische rol voor de toekomst van het land.

MP3EI corridors

Verbinding van centra

Op bovenstaand kaartje wordt een overzicht gegeven van de zes economische corridors van Indonesië. Elk van de corridors bestaat uit een infrastructuurnetwerk waarmee de belangrijkste steden (economische centra) verbonden worden. In totaal 36 steden worden aangewezen als economisch centrum, waarvan Jakarta en Surabaya als megacentrum. De zes corridors, die elk hun eigen voordelen en aandachtspunten hebben, zijn elk behandeld in een apart artikel.

Terug naar de homepage