Bali is een paradijs voor sportliefhebbers met een breed aanbod aan activiteiten, van duiken voor beginners onder begeleiding van professionele PADI-instructeurs tot diverse watersporten in Benoa en op het eiland Nusa Penida. Het zuiden en westen van Bali zijn beroemd om de uitstekende surfcondities. Daarnaast is Bali een geliefde bestemming voor yoga, met tal van professionele yogadocenten en faciliteiten die lichaam en geest tot rust brengen. Golfbanen en fitnesscentra zijn over het hele eiland verspreid. Voor de avonturiers biedt Bali prachtige bergen en heuvels voor klim- en trektochten, en voor ontspanning zijn er talloze spa's waar je kunt genieten van Balinese massages, schoonheidsbehandelingen en meer.
Bali is ook rijk aan ambachten, zoals schilderkunst en houtsnijwerk. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de lokale kunst door deel te nemen aan workshops schilderen, ambachten en dans.
Levenskwaliteit staat centraal in onze westerse maatschappij, en dat is nog belangrijker als je met pensioen bent. Op Bali hebben gepensioneerden het gevoel dat ze een nieuw leven beginnen. Bali biedt tal van voordelen: luxe villa's met privézwembaden, weelderige tuinen, betaalbare bediening, lage levenskosten, administratieve en financiële faciliteiten, diverse restaurants en idyllische omgevingen.
Op Bali heb je veel keuzes: het zuiden (Seminyak, Kuta) is erg toeristisch met stranden en surfers, levendige nachten; Nusa Dua heeft prachtige witte zandstranden; en in het centrum is Ubud een ware culturele stad omgeven door eindeloze rijstvelden, tempels en majestueuze vulkanen.
Je zult gefascineerd zijn! Bijvoorbeeld in het westen, in de Baai van Amed, creëren de zwarte en zilveren zandstranden prachtige taferelen. Het noorden is rustig en authentiek met charmante kleine vissersdorpjes, en het oosten is ook heel rustig met minder toeristen. Je hebt keuze te over en de prijzen zijn zeer aantrekkelijk, wat je koopkracht versterkt. In feite geven Nederlandse gepensioneerden in Bali 60% minder uit dan in Nederland.
Meer dan 20 jaar geleden stelde Indonesië zijn vastgoedmarkt open voor buitenlandse investeerders. De Indonesische autoriteiten besteden speciale aandacht aan de wetgeving omtrent grondbezit door buitenlanders.
Indonesië heeft de vastgoedmarkt opengesteld voor buitenlanders die (legaal) in Indonesië verblijven. Er zijn echter strenge eisen gesteld aan het buitenlandse eigendom van Indonesisch vastgoed.
Lease
:Leasehold/Eigendom
:Op eigen naam
:Er zijn verschillende soorten visa, elk met een eigen doel:
Belastingstelsel
Indonesië kent een breed scala aan belastingen waar bedrijven, investeerders en individuen aan moeten voldoen. Dit omvat vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting voor individuen, bronbelasting, internationale belastingverdragen, btw (BTW), luxe-goederenbelasting, douane & accijnzen, belastingvoordelen, en belasting op land en gebouwen. Onze belastingsectie streeft ernaar gedetailleerde informatie te bieden over de belastingen die van kracht zijn en die overwogen moeten worden bij investeringen in Indonesië.
Een bedrijf is onderworpen aan de belastingverplichtingen die door de Indonesische overheid zijn vastgesteld als het bedrijf zijn domicilie in Indonesië heeft. Evenzo valt een buitenlands bedrijf dat een (permanente) vestiging in Indonesië heeft - en zakelijke activiteiten uitvoert via deze lokale entiteit - onder het Indonesische belastingregime. Als het buitenlandse bedrijf geen permanente vestiging in Indonesië heeft maar wel inkomsten genereert uit zakelijke activiteiten in Indonesië, dan moet het zijn belastingverplichtingen voldoen door inhouding van belasting door de Indonesische partij die de inkomsten betaalt.
Over het algemeen geldt in Indonesië een vennootschapsbelastingtarief van 25 procent. Er zijn echter verschillende vrijstellingen:
Bedrijven die genoteerd zijn aan de Indonesische effectenbeurs (IDX) en ten minste 40 procent van hun totale aandelenkapitaal aan het publiek aanbieden, krijgen een belastingkorting van 5 procent (waardoor een belastingtarief van 20 procent geldt voor deze openbare bedrijven).
Kleine en middelgrote ondernemingen met een jaaromzet van minder dan IDR 50 miljard (ongeveer USD $3,8 miljoen) krijgen een belastingkorting van 50 procent (evenredig opgelegd op het belastbare inkomen van het deel van de bruto-omzet tot IDR 4,8 miljard). In 2013 heeft het Indonesische ministerie van Financiën een regeling uitgevaardigd die een inkomstenbelastingtarief van één procent instelde voor individuele en institutionele belastingplichtigen met een jaarlijkse bruto-omzet van minder dan IDR 4,8 miljard (ongeveer USD $363,636).
Individuen worden als belastingplichtig beschouwd in Indonesië (tenzij een belastingverdrag anders bepaalt) als ze:
Ondertussen zijn niet-ingezetene individuen onderworpen aan een bronbelasting van 20 procent op inkomsten uit Indonesische bronnen.
Bijna alle inkomsten die door individuele belastingplichtigen in Indonesië worden verdiend, zijn onderworpen aan inkomstenbelasting. De volgende progressieve tarieven worden toegepast op het belastbare jaarinkomen:
Een groot deel van de inkomstenbelasting voor individuen wordt geïnd door inhouding door werkgevers. Werkgevers houden maandelijks inkomstenbelasting in op de salarissen en andere vergoedingen die aan de werknemers worden betaald. In het geval dat de werknemer een ingezetene belastingplichtige is (woonachtig in Indonesië), zijn de bovengenoemde belastingtarieven van toepassing. Als het individu een niet-ingezetene belastingplichtige is, bedraagt de inhoudingsbelasting
Het jaarlijkse niet-belastbare inkomen was oorspronkelijk vastgesteld op IDR 36 miljoen (ongeveer USD $2,727) in 2016. Echter, in april 2016 zei minister van Financiën Bambang Brodjonegoro dat de regering van plan is het niet-belastbare inkomen met 50 procent te verhogen tot IDR 54 miljoen (ongeveer USD $4,090) in een poging om de koopkracht van mensen te versterken en huishoudelijke consumptie te stimuleren.