Ontdek Bali

Bali, ook wel bekend als het eiland van de Goden, herbergt duizenden tempels, een eerbetoon aan het hindoeïsme. Dit juweel maakt deel uit van de 34 provincies van Indonesië en ligt centraal in het land, gekenmerkt door een warm klimaat met een regen- en droogseizoen. Met een bevolking van ruim 4,2 miljoen mensen ligt Bali ten zuiden van de evenaar in de Indische Oceaan. Het eiland strekt zich uit over 150 kilometer in lengte en 70 kilometer in breedte, vergelijkbaar met Corsica, en beslaat ongeveer 5.600 vierkante kilometer.

De geografie van Bali

Denpasar is de hoofdstad van de provincie Bali, waar ook de internationale luchthaven I Gusti Ngurah Rai te vinden is. De geografie van Bali wordt gekenmerkt door een mix van bergen, heuvels en rijstvelden, omgeven door de zee. De stranden in het zuiden staan bekend om hun witte zand en imposante kliffen. Centraal op het eiland verrijzen de beroemde vulkanen, waaronder de actieve Batur vulkaan bij het Kintamani-meer, een favoriete plek voor zonsopgangen, en de majestueuze Agung vulkaan, dichtbij de grootste en meest heilige tempel van Bali, de Besakih Tempel.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Bali is een paradijs voor sportliefhebbers met een breed aanbod aan activiteiten, van duiken voor beginners onder begeleiding van professionele PADI-instructeurs tot diverse watersporten in Benoa en op het eiland Nusa Penida. Het zuiden en westen van Bali zijn beroemd om de uitstekende surfcondities. Daarnaast is Bali een geliefde bestemming voor yoga, met tal van professionele yogadocenten en faciliteiten die lichaam en geest tot rust brengen. Golfbanen en fitnesscentra zijn over het hele eiland verspreid. Voor de avonturiers biedt Bali prachtige bergen en heuvels voor klim- en trektochten, en voor ontspanning zijn er talloze spa's waar je kunt genieten van Balinese massages, schoonheidsbehandelingen en meer.

Bali is ook rijk aan ambachten, zoals schilderkunst en houtsnijwerk. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de lokale kunst door deel te nemen aan workshops schilderen, ambachten en dans.

Welvaart

Het levensonderhoud van de Balinezen steunt tegenwoordig voornamelijk op toerisme. In het verleden was rijstcultuur de belangrijkste inkomstenbron, ondersteund door visserij. Bali profiteert van een uniek rijstverbouwsysteem dat het mogelijk maakt om tot drie keer per jaar te oogsten. Dit, samen met de populariteit als toeristische bestemming – in 2017 door TripAdvisor uitgeroepen tot de nummer één bestemming ter wereld, net na Parijs – maakt Bali tot een van de welvarendste eilanden per inwoner in Indonesië.

Ik wil meer weten over:

Pensioen

Investering

Visum

Belastingstelsel

Pensioen

Waarom is Bali de beste keuze voor je pensioen?

Veel gepensioneerden zoeken de zon op om te ontspannen, en Bali is daarvoor een van de populairste bestemmingen. Wonen op Bali betekent genieten van het goede leven in een prachtig land. De Balinezen zijn ontzettend vriendelijk en je zult gecharmeerd raken van hun authentieke en kleurrijke gebruiken en hun open houding. We kunnen veel leren van hun levenskwaliteit. Bali is de ideale plek voor een vredige pensioen, vol traditionele rituelen. Ondanks het toerisme blijft Bali authentiek, met behoud van zijn identiteit door tradities en gebruiken.

Uitzonderlijke Levenskwaliteit en Omgeving

Levenskwaliteit staat centraal in onze westerse maatschappij, en dat is nog belangrijker als je met pensioen bent. Op Bali hebben gepensioneerden het gevoel dat ze een nieuw leven beginnen. Bali biedt tal van voordelen: luxe villa's met privézwembaden, weelderige tuinen, betaalbare bediening, lage levenskosten, administratieve en financiële faciliteiten, diverse restaurants en idyllische omgevingen.

Op Bali heb je veel keuzes: het zuiden (Seminyak, Kuta) is erg toeristisch met stranden en surfers, levendige nachten; Nusa Dua heeft prachtige witte zandstranden; en in het centrum is Ubud een ware culturele stad omgeven door eindeloze rijstvelden, tempels en majestueuze vulkanen.

Je zult gefascineerd zijn! Bijvoorbeeld in het westen, in de Baai van Amed, creëren de zwarte en zilveren zandstranden prachtige taferelen. Het noorden is rustig en authentiek met charmante kleine vissersdorpjes, en het oosten is ook heel rustig met minder toeristen. Je hebt keuze te over en de prijzen zijn zeer aantrekkelijk, wat je koopkracht versterkt. In feite geven Nederlandse gepensioneerden in Bali 60% minder uit dan in Nederland.

Investering

De beste investering op dit moment

Meer dan 20 jaar geleden stelde Indonesië zijn vastgoedmarkt open voor buitenlandse investeerders. De Indonesische autoriteiten besteden speciale aandacht aan de wetgeving omtrent grondbezit door buitenlanders.

Indonesië heeft de vastgoedmarkt opengesteld voor buitenlanders die (legaal) in Indonesië verblijven. Er zijn echter strenge eisen gesteld aan het buitenlandse eigendom van Indonesisch vastgoed.

Er zijn 3 verschillende soorten investeringen:

Lease:
Na de leaseperiode verlies je
het huis en de grond.

Leasehold/Eigendom:
Na de leaseperiode behoud je
het huis en de grond.

Op eigen naam:
Na 25 jaar alleen het contract
vernieuwen, maar behoud je het huis
en de grond.

De beste manier om in vastgoed te investeren is Eigendom of direct op eigen naam.

Visum

Er zijn verschillende soorten visa, elk met een eigen doel:

 • Zakelijk visum: Dit visum is bedoeld voor individuen die Indonesië bezoeken voor zakelijke doeleinden, zoals vergaderingen, conferenties of onderhandelingen, maar niet om er te werken of een inkomen te verdienen.

 • Meervoudig visum: Dit type visum staat meerdere binnenkomsten in Indonesië toe over een bepaalde periode, ideaal voor frequente bezoekers die voor zaken of plezier reizen.

 • Werk- of werkvisum: Specifiek voor buitenlanders die in Indonesië willen werken. Werkgevers moeten dit visum aanvragen namens hun buitenlandse werknemers.

 • Visum voor gepensioneerden: Dit visum is voor gepensioneerden die hun pensioen in Indonesië willen doorbrengen, genietend van het prachtige landschap en de cultuur.

 • Sociaal-cultureel visum: Dit visum is bedoeld voor mensen die Indonesië bezoeken voor sociale, culturele uitwisselingen of educatieve doeleinden, zoals het volgen van cursussen, vrijwilligerswerk, of het bezoeken van familie en vrienden.

Belastingstelsel

Indonesië kent een breed scala aan belastingen waar bedrijven, investeerders en individuen aan moeten voldoen. Dit omvat vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting voor individuen, bronbelasting, internationale belastingverdragen, btw (BTW), luxe-goederenbelasting, douane & accijnzen, belastingvoordelen, en belasting op land en gebouwen. Onze belastingsectie streeft ernaar gedetailleerde informatie te bieden over de belastingen die van kracht zijn en die overwogen moeten worden bij investeringen in Indonesië.

Vennootschapsbelasting

Een bedrijf is onderworpen aan de belastingverplichtingen die door de Indonesische overheid zijn vastgesteld als het bedrijf zijn domicilie in Indonesië heeft. Evenzo valt een buitenlands bedrijf dat een (permanente) vestiging in Indonesië heeft - en zakelijke activiteiten uitvoert via deze lokale entiteit - onder het Indonesische belastingregime. Als het buitenlandse bedrijf geen permanente vestiging in Indonesië heeft maar wel inkomsten genereert uit zakelijke activiteiten in Indonesië, dan moet het zijn belastingverplichtingen voldoen door inhouding van belasting door de Indonesische partij die de inkomsten betaalt.

Over het algemeen geldt in Indonesië een vennootschapsbelastingtarief van 25 procent. Er zijn echter verschillende vrijstellingen:

Bedrijven die genoteerd zijn aan de Indonesische effectenbeurs (IDX) en ten minste 40 procent van hun totale aandelenkapitaal aan het publiek aanbieden, krijgen een belastingkorting van 5 procent (waardoor een belastingtarief van 20 procent geldt voor deze openbare bedrijven). Kleine en middelgrote ondernemingen met een jaaromzet van minder dan IDR 50 miljard (ongeveer USD $3,8 miljoen) krijgen een belastingkorting van 50 procent (evenredig opgelegd op het belastbare inkomen van het deel van de bruto-omzet tot IDR 4,8 miljard). In 2013 heeft het Indonesische ministerie van Financiën een regeling uitgevaardigd die een inkomstenbelastingtarief van één procent instelde voor individuele en institutionele belastingplichtigen met een jaarlijkse bruto-omzet van minder dan IDR 4,8 miljard (ongeveer USD $363,636).

Inkomstenbelasting voor Individuen

Individuen worden als belastingplichtig beschouwd in Indonesië (tenzij een belastingverdrag anders bepaalt) als ze:

 • in Indonesië wonen;
 • meer dan 183 dagen binnen een periode van 12 maanden in Indonesië zijn;
 • in Indonesië zijn tijdens een belastingjaar en van plan zijn in Indonesië te verblijven.


Ondertussen zijn niet-ingezetene individuen onderworpen aan een bronbelasting van 20 procent op inkomsten uit Indonesische bronnen.

Bijna alle inkomsten die door individuele belastingplichtigen in Indonesië worden verdiend, zijn onderworpen aan inkomstenbelasting. De volgende progressieve tarieven worden toegepast op het belastbare jaarinkomen:

Belastingtarief

 • Tot IDR 50 miljoen → 5%
 • Meer dan IDR 50 miljoen tot IDR 250 miljoen → 15%
 • Meer dan IDR 250 miljoen tot IDR 500 miljoen → 25%
 • Meer dan IDR 500 miljoen → 30%


Een groot deel van de inkomstenbelasting voor individuen wordt geïnd door inhouding door werkgevers. Werkgevers houden maandelijks inkomstenbelasting in op de salarissen en andere vergoedingen die aan de werknemers worden betaald. In het geval dat de werknemer een ingezetene belastingplichtige is (woonachtig in Indonesië), zijn de bovengenoemde belastingtarieven van toepassing. Als het individu een niet-ingezetene belastingplichtige is, bedraagt de inhoudingsbelasting

Bronbelasting

 • Voor rente, dividenden en royalty's → 15%
 • Voor diensten → 2%
 • Voor verhuur van land en gebouwen (definitieve belasting) → 10%
 • Deze bronbelastingen worden beschouwd als vooruitbetalingen van vennootschapsbelasting
 • Bronbelasting berekend op verkoop/opbrengst wordt beschouwd als definitieve belasting Bronbelasting (voor betalingen aan niet-inwoners) Belastingtarief
 • Standaardtarief (kan worden verlaagd door gebruik te maken van bepalingen uit belastingverdragen, of vrijgesteld diensten die kwalificeren als bedrijfswinsten) → 20%

Het jaarlijkse niet-belastbare inkomen was oorspronkelijk vastgesteld op IDR 36 miljoen (ongeveer USD $2,727) in 2016. Echter, in april 2016 zei minister van Financiën Bambang Brodjonegoro dat de regering van plan is het niet-belastbare inkomen met 50 procent te verhogen tot IDR 54 miljoen (ongeveer USD $4,090) in een poging om de koopkracht van mensen te versterken en huishoudelijke consumptie te stimuleren.